Kunst, kultur & media

Jobber du med kunst og kultur, er den en stor fordel om du trives i rampelyset. Du vil jo gjerne selge det du tilbyr, enten det er malerier eller teaterbilletter, og en vet aldri når pressen dukker opp for å lage sak.

Kort om bransjen

Om du vil skrive gravende featureartikler for en avis, jobbe som programleder på TV eller snurre plater på radio, er det de samme journalistiske prinsippene som gjelder. Her er det viktig med integritet og etterrettelighet, kunne forholde seg til tidsfrister og samarbeide. I media er det mange funksjoner som ikke synes fra utsiden, men som er helt avgjørende for å få aviser i trykken og sendinger på luften. Det samme gjelder kunst- og kulturlivet. Den som stiller ut eller står på scenen er prisgitt at andre jobber i kulissene. Både som utøver og arrangør er det smart å kjenne til hvilke offentlige og private støtteordninger du kan søke på.

Muligheter etter utdanning

Som journalist kan du jobbe innen underholdning, nyheter, sport eller noe annet du interesserer deg for. Du kan skrive eller være fotograf, jobbe foran kamera eller redigere. I et mediehus er det også like mange årsverk i markedsavdelingen som i redaksjonen. På kulturfeltet kan du blant annet bli lyd- og lystekniker, musikkagent, kinomaskinist, festivalarrangør, eller du kan lage din egen kunst.

Vet du for eksempel at montør innen markedsføringsbransjen er et eget fagområde hvor det trengs stadig flere hender?

Skroll til toppen